+31(0) 61930 86 96 info@luagalega.nl

“Vreugde vinden we in de kleinste dingen…”wordt er vaak gezegd.

Hier zijn vele tegeltjes voor op het toilet voor te vinden en ach, via google komen we er ook meer dan genoeg tegen van dit soort kaliber. Maar, wat moeten wij er eigenlijk mee? Wat is er leuk aan pijn, of verdriet?

Hoe moet ik vreugde vinden in de kleine dingen wanneer ik nachten wakker lig omdat ik niet kan stoppen met piekeren over mijn financiële situatie, of over mijn relatie die maar niet goed wil lopen. Of de hele dag hoofdpijn heb doordat ik niet kan stoppen met piekeren over hoe ik in hemelsnaam alles alleen moet doen nu mijn partner er niet meer is en ik de zorg van de kinderen helemaal alleen draag.

Ik kan zo wel een hele lijst samenstellen en ik denk zelfs bijna oneindig doorgaan, want ja, er is helaas erg veel ellende of beter gezegd, er kan erg veel kommer en kwel zijn in iemands dagelijks bestaan…

Ik denk dus niet dat je de vreugde moet zoeken in de kleine dingen. Dat wordt altijd heel mooi afgebeeld in films. Een vrouw die door diepe dalen gaat en dan ineens ziet hoe mooi de herfstbladeren gekleurd zijn en haar blik richt op het schone van de natuur en van binnen helemaal tinkelt en overweldigt wordt door liefde. Nah, ik heb daar niet zoveel mee. Ik tinkel niet zo snel van dit soort dingen, zeker niet wanneer ik door mijn eigen diepe dalen struin.

Ik geloof niet zo in de kleine dingen zien. Wel geloof ik in het kiezen voor iets!

Wanneer we door een moeilijke tijd gaan, welke reden er ook voor is, dan heb je een keus. Jouw keus is op dat moment; “Voel ik mij rot of ga ik voor een fijn gevoel?”

Ja, echt waar, zo simpel is het!

Ik heb in mijn eigen leven ook inmiddels aardig wat kommer en kwel te verduren gehad, en natuurlijk heb ik mijzelf ook vaak genoeg héél zielig gevoeld en hoopte zo nu en dan dat de wereld mij op zou zwelgen, geheel verdwijnen in een groot diep gat, dat was een mooi uitzicht! Alleen, dat gat kwam niet en mezelf onder de dekens verstoppen en alleen maar piekeren of huilen bracht mij ook nergens. Alhoewel, het bracht mij naar nog meer piekeren en huilen.

Hoe kon ik ervoor gaan kiezen om mezelf goed te voelen wanneer er zoveel ellende gaande was? Dat kon in mijn ogen, in die tijd absoluut niet. Het was absoluut geen reële mogelijkheid voor mij.

En nu, zoveel jaar later kan ik beamen dat dit juist wel kon en dat het zelfs de enige wijze van in het leven staan die mij verder kon brengen. De enige wijze die het mogelijk maakte om stappen te zetten die eerst onmogelijk leken. Die de tranen die ik huilde in perspectief brachten en ik realiseerde mij zelfs dat je slecht voelen een verslaving aan het worden was.

Een verslaving inderdaad, want denk eens aan al die momenten dat je je niet goed voelt, verdrietig bent en juist op die momenten een muzieknummer opzet waar je alleen nog meer van gaat huilen en waar je nog verdrietiger van wordt.

Je slecht voelen, verdriet ervaren kan inderdaad verslavend worden, je koestert het bijna en weigert welke andere kant, van de mogelijke opties in je leven, dan ook te zien.

Zeg ik dan dat je niet moet huilen en altijd maar tanden op elkaar en gaan met die banaan? Nee, zeker niet! Dat is compleet het tegenovergesteld juist van wat ik wil aangeven.

Wanneer we onze emoties niet toelaten en ons altijd groot proberen te houden, dan gaan we door het leven als een gepantserde ridder. Ziet er mooi en stoer uit maar van binnen ziet het er helemaal niet zo mooi uit! Stel je voor dat je naar een hele mooie romantische film kijkt, de ridder op het witte paard, hij stapt af voor zijn prachtige jonkvrouw, hij knielt voor haar en doet zijn helm af…en ineens zie je daar de meest onaantrekkelijke man voor haar staan…beetje vreemde vergelijkingen, maar dit is wat je dan doet. Je laat zien dat het allemaal zo mooi is en van binnen ga je stuk, van binnen is het enorm onaantrekkelijk, want emoties zijn er om gevoeld te worden, om doorleeft te worden zodat je jouw opgedane stukjes levenservaringen een plek kunt geven, ervan kunt leren en het volgende levensproces vol vertrouwen weer in kunt.

Maar ja, wat bedoel ik dan?

Wat ik bedoel is dat we keer op keer vergeten dat we zelf alle touwtjes in handen hebben! We zeggen;” Mijn geliefde heeft mij zoveel pijn gedaan!”. Maar we bedoelen eigenlijk; “Ik heb mijn geliefde toegelaten mij pijn te doen!”

Op dit soort momenten hoor ik al; “Ja maar, ik kan er niks aan doen dat hij vreemd gaat, of dat hij mij slaat, of dat….!”

Nee, dat klopt, jij kunt er niets aan doen, de ander slaat of gaat vreemd. Maar jij hebt hierin een keus hoe te handelen en nog belangrijker, hoe je te voelen. En dit heeft niks te maken met iemand aanwijzen als schuldige, dit heeft wel alles te maken met de verantwoording nemen voor je eigen bestaan.

We kiezen er inderdaad niet voor om geslagen te worden, bedrogen te worden, tekort aan geld te hebben of om ziek te worden.

Maar alsnog heb je hier een keus, hoe erin te willen staan en hoe je te voelen! Wij hebben als mensen een vrije wil mee gekregen, en het cadeau dat we eigen keuzes kunnen maken. In dit stukje ligt het antwoord hoe jij in je leven wilt gaan staan en welke kant je eigenlijk op wilt gaan.

Wanneer je in een relatie zit waar je mishandelt wordt is jouw keus hierin te blijven of het te stoppen, dit niet meer toe te laten. Angst voor wat er allemaal kan gebeuren wanneer je dit stopt, wanneer je weg gaat is iets wat ontstaat, maar angsten hebben over iets dat mogelijk kan gebeuren is geen oplossing. Angst voor het onbekende, waar wij mensen erg vaak last van hebben. Jij kunt bepalen om weg te gaan en ervoor te kiezen een beter bestaan te gaan opbouwen. Jij kunt ervoor kiezen je nu al gelukkig te voelen wanneer je aan die stappen denkt. Jij kunt er ook voor kiezen bang te blijven en de situatie voort te laten duren.

Je weet inderdaad niet wat de toekomst je dan kan gaan brengen, wel weet je dat wanneer je blijft in de situatie waar je in zit, er niks zal veranderen en hoogstwaarschijnlijk alleen maar verder zal verergeren.

Welke keus je ook maakt, het is goed want het is jouw keus. Maar weet, besef tot in je diepste zijn dat je een keus hebt!

Wanneer je ziek bent, is dat iets dat uit je handen is. Je kunt niet veel, behalve het advies aannemen van de arts(en) en dat was het. Ik weet uit ervaring dat wanneer je gezondheid zo slecht is dat je leven gevaar loopt je bang wordt, boos wordt en het verdriet dat erna komt overweldigend is.

Ik weet ook uit ervaring wat er gebeurt wanneer je het heft in handen neemt en ongeacht wat je doet of niet doet in verband met je gezondheidsproblemen, wanneer je er op dat moment voor kiest, bewust voor kiest, vreugde te ervaren, dan gebeurd dat ook. Elke dag weer opnieuw!

Het leven overvalt je inderdaad ineens, alsof het een bankrover is en deze zwaar bewapend je in de greep heeft. Toch, wanneer jij besluit op dat moment dat je blij bent, ook al kunt je de redenen hiervoor niet eens vinden, dan zal dit ook gebeuren, dit is namelijk iets dat jij bepaald hebt en dit is jouw vrije wil, jouw keus!

Wanneer je verdriet hebt, ga er dwars doorheen, voel het en huil de tranen die nodig zijn. Wanneer dit klaar is zijn er drie woorden die jouw kunnen helpen om de eerste stap te zetten om vreugde te gaan ervaren, ongeacht de situatie waarin jij je bevindt; IK BEN BEREID…

Wees bereid, meer hoef je niet te doen in je leven. Wees bereid open te staan voor een mooie liefde die wel goed voor je zal zijn. Wees bereid open te staan voor meer financiële vrijheid. Wees bereid blij te zijn wanneer alles om je heen in elkaar lijkt te storten.

KIES ervoor om BEREID te zijn VREUGDE te ervaren…

Je zult zien dat je vanaf dat moment hele andere ervaringen gaat krijgen, mooie ervaringen, zelfs in alle ellende die nog speelt, want jij hebt besloten dat jij gelukkig bent en wat er dan ook in de wereld gebeurd, of in jouw persoonlijke leven, jij hebt besloten!

Wanneer je bereid bent, kies je ervoor om andere ervaringen te hebben dan je die tot nu toe hebt gehad en wanneer je dit doet krijg je cadeautjes. Jouw bijzondere gidsen weten dan duidelijk wat jij wenst, waar je voor gekozen hebt.

Wanner je bereid bent, ervoor kiest om je zorgen door te kort aan geld niet meer te laten overheersen kom je ineens in situaties die je kunnen helpen eruit te komen. Natuurlijk zul je dan zelf de stappen moeten gaan nemen, dat is ook een keus, maar je wordt geholpen.

Wanneer je besluit het heft in handen te nemen, vreugde te gaan ervaren, zul je dat ook gaan ervaren.

Lief mensenkind, al die gedachten die je nu misschien hebt die je aangeven dat dit echt niet kan werken want de situatie waar jij in zit is zo erg dat het niet kan veranderen, ik zou zeggen; doe het, ga ervoor en ervaar het, meer hoef je niet te doen!

Liefs, Lua

Pin It on Pinterest