+31(0) 61930 86 96 info@luagalega.nl

Gisteren belande ik in een gesprek dat onder anderen ging  over wat voor soort keuzes mensen maken in hun leven. 

Hier ging het specifiek over gezondheid, algehele gezondheid, dus niet zozeer alleen op lichamelijk gebied.

Keuzes die kunnen helpen om los te komen van wat je belemmert en open te gaan staan voor vernieuwing en vooruitgang.

De discussie die ontstond en wat bij mij ook echt wel sterke emoties naar boven bracht is dat er een (geld)waarde wordt gelegd bij wat wel of niet voor jezelf te doen en te kiezen, om vooruit te komen. 

Waarde dus inderdaad als in geld, wat vindt je dat je uit kunt geven aan jezelf en jouw algehele gezondheid maar ook waarde in het stukje, waar mag je voor jezelf gaan kiezen en waar moet je gewoon jezelf ook een stukje opofferen?

De opmerking die erbij werd gemaakt was dan ook; “Logisch toch?!”

Hoe kan het zo zijn dat wij oprecht die keuze afwegen op deze wijze? Hoe kan het zo zijn dat wij onszelf een verhaal kunnen vertellen waarvan wij weten dat het niet goed voor ons is, en het toch blijven doen?

Jazeker word ik emotioneel in zo´n gesprek als het gaat over hoe wij onszelf als mensen beperken. Ik herken het als geen ander. Ik heb jarenlang niet anders gedaan…ik vertelde mijzelf een heel duidelijk verhaal en dat verhaal bracht mij zeker geen vooruitgang en groei. Ik woog altijd af wat ik wel of niet waard was.

 

Welk verhaal vertel jij jezelf?

Je definieert jezelf door de verhalen die jij jezelf vertelt. Iedereen heeft één of meerdere verhalen die je jezelf vertelt.

De vraag die jij jezelf moet stellen is dan ook, vertel ik mijzelf een motiverend en inspirerend verhaal of is het juist een verhaal die mij belemmerd en die ervoor zorgt dat ik niet verder kan komen.

Het gaat hier niet of het verhaal een leugen is of de waarheid. Het gaat hierin vooral om de focus die jij jouw verhaal geeft.

Begrijp mij goed, het verleden, jouw verleden (lang geleden of kort geleden) dat is wat het is. Omstandigheden die jou je eigen gedachten geven, waarbij je dan ook jouw gevoelens erbij bepaalt…vervolgens is de weg die volgt ook welke acties jij neemt in dit hele verhaal en die bepalen het resultaat. Jouw resultaten, dus jouw ervaringen in het nu, in jouw leven.

We zien als mensen vaak ons verleden als ons lotsbestemming. Het is nu eenmaal zo, dat was is geweest kan ik niet meer veranderen en de resultaten die het heeft gegeven zijn nu een feit.

Maar is dit wel zo?

 

Lotsbestemming

Nee natuurlijk niet! Dat zou betekenen dat bijna geen van ons nog een kans heeft op het kunnen kiezen in je leven. Op nieuwe beslissingen kunnen nemen, op het kiezen van nieuwe wegen, nieuwe dromen en nieuwe doelen.

Je verleden is niet je lotsbestemming! Het zijn de beslissingen die je neemt.

Je kunt het je misschien bijna niet voorstellen, maar wanneer iemand gevraagd wordt waar diegene het meest blij mee is in zijn of haar  leven, en diegene gaat in zijn of haar gevoel zitten….dan komt er ook automatisch een link naar een niet fijn moment, het brengt je soms zelfs naar verdriet!

Dit is echt een patroon. De meesten van ons linken zichzelf heel snel naar pijn Zelfs wanneer die er niet is en niet eens nodig is!

 

Verslaving

Problemen zijn de grootste verslaving die wij als mensen hebben. Problemen geven ons zelfs de mogelijkheid om onze angsten te ontlopen. Het is echt vaak een vlucht!

En zeker wanneer een probleem groot genoeg is, echt erg genoeg dan schieten wij in het stukje dat het niet onze schuld is en dit is oprecht de beste vlucht die er is voor ons als mensen.

Angst is ons grootste obstakel en de reden waarom we soms niet verder komen, waarom we geen groei ervaren.

Want wat doen wij over het algemeen met onze angsten? We doen alsof het er niet is en wat er dan juist gebeurd is dat je mee wordt gesleurd in die angsten.

We kunnen er tegen vechten, ertegen strijden maar feit is dat strijd alleen meer strijd oplevert. Denk maar aan het moment dat iemand gaat duwen, je weet diegene duwt terug en dan duw jij nog harder terug en ga zo maar door.

Maar wat dan, hoe dan hiermee om te gaan?

 

Herkennen en erkennen

Laat je angsten naar boven komen. Herken ze en erken ze en stel jezelf dan de volgende vraag: “Is dit de waarheid of is dit iets dat ik erger maak dan dat het in werkelijkheid is?”

Ga je verhaal herkennen dat jij jezelf verteld en vraag jezelf af wat het je brengt. Vraag vervolgens jezelf af of dat het ook brengt waar jij naar verlangt…!

Is dat niet zo, druk de knop delete in! Verwijder dit verhaal en ga jezelf een ander verhaal vertellen. Een verhaal dat jou wel gaat brengen, daar waar je heen wilt gaan.

En neem dan dit volgende in je proces mee: Wat kost het je of wat brengt het je?

De weg volgen die er voor je ligt en nog belangrijker, weten dat het anders kan, en welke wijze je ook kiest om de veranderingen in je leven aan te gaan brengen die jij nodig vindt of hebt? Kies voor die veranderingen. Kies voor een andere weg. Verander het verhaal dat jij jezelf vertelt als  dat wat jij jezelf nu vertelt je tegenhoud!

Pin It on Pinterest