+31(0) 61930 86 96 info@luagalega.nl

Stress wordt steeds vaker gezien als een feit, een ding, een aandoening die er is, maar stress is doodgewoon iets wat wij als mensen zelf creëren. Er is ook zeker niks natuurlijks aan, het zit niet in ons systeem, we dragen echt geen stress-bacterie of iets dergelijks…niks van al dat. Maar ja, we ervaren wel stress en hoe kom je er dan vanaf als het niet bestaat?

Je natuurlijke staat is vreugde. Niks meer en niks minder…maar we hebben gaandeweg aangeleerd dat stress een natuurlijke staat is, iets dat ontstaat wanneer we het druk hebben, of zorgen ervaren. Let er maar eens op hoe vaak wij zeggen: “Ik heb stress!”

 

1) Herinner jezelf er dagelijks aan dat je natuurlijke staat vreugde is

Ga op onderzoek uit wat jouw vreugde brengt. En richt je ook dagelijks op die vreugde. Het kan zijn een wandeling, het kan zijn een bosje bloemen voor jezelf kopen. Het kan van alles zijn…met een bakkie op de bank onder een dekentje met een goed boek.

Dit kun je dagelijks doen…en op het moment dat je aangeeft ik heb hier geen tijd voor, vlucht je voor de oplossing! Want zelfs wanneer je 40 uur in de week werkt, aandacht aan je partner en gezin moet geven, er is altijd ergens wel 15 minuten te vinden om echt een moment van vreugde voor jezelf te ervaren.

Even, wanneer alles gedaan is wat gedaan moest worden, een moment op de bank en opschrijven waar je vandaag weer dankbaar voor mag zijn, want er is altijd wel iets waar je dankbaar voor kunt zijn. Al is het dankbaarheid dat je een leuk liedje op de radio hoorde onderweg naar huis en daar vrolijk van werd.

2) Jouw gedachten veroorzaken stress, niet je omgeving of situatie

Zeker kunnen omstandigheden in je leven pittig zijn, maar alsnog zijn het jouw gedachten die zorgen voor bepaalde gevoelens.

De macht over jouw gedachten heb je altijd zelf…en de focus waar jouw gedachten naartoe gaan, die bepalen hoe jij je voelt. Ik zeg niet, negeer dat wat er speelt in je leven. Ik zeg wel, focus niet continu op wat er misgaat.

3) Je kunt je gedachten elk moment veranderen

Wanneer je dit doet, zakken gevoelens van onrust weg, komt er helderheid in de plek. Je zult ervaren dat je dan veel makkelijk zal dealen met wat er speelt, en vaak vind je zelfs sneller de oplossingen.

4) Hou de communicatie met jezelf open

Vraag jezelf hoe jij je voelt. Wanneer het antwoord niet is dat jij je goed voelt…vraag jezelf dan waar je gedachten zijn en ga er meteen mee aan de slag.

Hoe vaker je dit doet, hoe vanzelfsprekender het wordt en je al snel de shift kunt maken van onrust naar rust.

5) Kies voor vreugde voelen

Zelfs als er allerlei negatieve dingen spelen in je leven, kun je de keus maken om vreugde te voelen.

Dat gevoel zal je veel eerder helpen om vooruit te komen en oplossingen te vinden dan het gevoel van onrust. Dat zal het alleen maar verergeren en in stand blijven houden.

6) Wees stil

Luister naar de stilte en rust die echt in jou te vinden is. Dit kun je op allerlei manieren doen. De ene ervaart dit door een wandeling, de ander door te mediteren. Een ieder kan dit op zijn of haar eigen wijze ervaren.

Er is te veel ruis op de dag, en zelfs in de nacht. Ik kwam daarachter toen ik mijn MP3´s moest opnemen, dat zelfs in de nacht er allerlei geluiden zijn zoals een ketel in de woning of de koelkast en ga zo maar door.

We vermijden vaak de stilte omdat we bang zijn om de onrust te voelen, maar juist die mag dan komen, accepteer deze, omarm deze als het ware en je zult zien, uiteindelijk raakt je hoofd leeg en ben je stil.

 

Kun je nog wat hulp gebruiken om vanuit je onrust naar een beter gevoel te gaan, luister dan naar mijn podcast ” Draai je gevoel gewoon om!”

 

Pin It on Pinterest