+31(0) 61930 86 96 info@luagalega.nl

 

Harde woorden naar anderen en jezelf…Ik heb er ook een handje van hoor.

Voor ik er erg in heb loop ik op mijzelf te mopperen en dan ook wel hardop met woorden als; “Wat ben je weer lekker dom bezig!”, Of “ Wat een lomperd!”. Ik hoor mijzelf ook veelvuldig zeggen: “Zal eens niet zo zijn, doe toch niet zo dom!”

Tja, ik kan mij toch wel behoorlijk ergeren aan mijzelf als ik er zo over nadenk, en eigenlijk is dit zo niet handig om te doen.

Het valt mij steeds meer en meer op dat ik dit doe en zo hoor ik, of eigenlijk moet ik zeggen: valt mij steeds meer op, hoeveel anderen dit ook vrij vaak doen. Zeker tijdens mijn werk en de gesprekken met mijn cliënten hoor je hoe hard en negatief mensen over zichzelf kunnen zijn.

 

Belachelijk

Wanneer je er goed over na gaat denken is het ook zo belachelijk en doen wij onszelf daar echt meer kwaad mee dan we zelf denken.

Stel je toch eens voor dat je tegen een kind, dat misschien net leert praten en een woord niet helemaal correct uitspreekt, zegt: “Doe toch niet zo dom!”

Of een kind dat leert kruipen of lopen of fietsen, en dat gaat nog niet helemaal soepel. Hoor je de woorden al naar het kind? “Jeetje kan je het nu nog niet? Jij bent lomp zeg!”

Niet echt hé….klinkt niet echt prettig. Als ik dit ooit iemand tegen een kind zou horen zeggen, vrees ik dat ik toch wel even flink uit mijn stekkertje zou gaan ?

 

Woorden

En toch doen we het vaak wel naar onszelf! Het zijn maar woorden, en ik zeg ook altijd, wanneer ik hierop gewezen wordt, dat ik het niet echt meen, dat het maar woorden zijn….toch niet handig om te doen, onbewust gebeurd hier veel meer mee dan we zelf beseffen.

Ik weet nog goed toen ik mama werd dat ik mij voorgenomen had om nooit tegen mijn kids te zeggen dat ze dom waren, maar dat ze dom deden…of dit nu zo goed was weet ik ook niet….?

Dit heb ik wel altijd gedaan….je bent niet dom, je doet dom en wanneer je iets doet, kun je dit ook anders doen. dit voelde aanzienlijk beter. Ik moet ook zeggen, ik geloof niet dat ik mijn kinderen echt negatieve dingen tegen zichzelf of over zichzelf heb horen zeggen. Euhm, misschien heeft het dan toch wel iets gewerkt?

 

Ervaren

We doen dit niet alleen met woorden maar zo ook negeren we, of weigeren wij onze eigen emoties te accepteren. Jezelf niet toestaan verdrietig te zijn omdat jij vindt dat het anders mag, boos worden op jezelf wanneer dit dan wel gebeurd.

Welke emotionele reactie je ook hebt in welke situatie dan ook, het is oké! Oké in de zin dat je jezelf niet onderuit moet halen maar jezelf in deze situaties juist kunt motiveren!

Ja, ik heb een behoorlijke heftige reactie ervaren, en daardoor heb ik ook heftig gereageerd. Dit was niet de beste keus die ik had kunnen maken. Het is oké, ik heb ervaren hoe het niet te doen, en ga kijken naar een andere wijze van handelen of reageren waardoor het beter zal gaan!

 

Groei

Ik heb echt geen idee wie er ooit heeft bedacht dat we alles maar moesten kunnen en weten vanaf een bepaald moment in ons leven? Is het niet juist het avontuur van dit leven dat we groeien als mens? Dat al onze ervaringen hier ook voor bedoeld zijn, om op deze wijze onze eigen persoonlijke oftewel individuele weg in te vinden?

Ik ervaar steeds meer nu, op mijn 46ste, dat ik steeds meer geniet van het ervaren van dit leven. Ik voel mij soms echt net weer een kind. Een kind dat op onderzoek uit is. Een kind dat aan het ontdekken is, aan het ervaren!

Van alles uitproberen, zoals met die speeltjes die peuters hebben! Je kent het wel, die ballen met allerlei openingen en daar horen vormpjes bij en het kind zoekt dan naar de bijpassende vorm zodat die er doorheen kan!

Dat is wat ik vooral ervaar tegenwoordig…het is inderdaad zoeken naar de juiste vorm, en zolang ik die niet heb gevonden, mag ik verder zoeken en ervaren en leren…

 

Liever

Yep, voelt stukken beter dan mijzelf steeds op mijn donder geven wanneer ik vind dat ik iets niet goed doe, of wanneer iets niet lukt!  Wanneer we meer op onze woorden gaan letten, gaan we ons beseffen dat we echt wel wat liever voor anderen maar zeer zeker ook voor onszelf kunnen zijn.

Ik heb mij voorgenomen dit zeker te gaan doen, doe je mee ;)?

Pin It on Pinterest