+31(0) 61930 86 96 info@luagalega.nl

Welke betekenis geef je aan omstandigheden? 

Welke betekenis geef je aan de ervaringen in je leven?

Eigenlijk is dit iets waar ik bijna mijn gehele leven mee bezig ben.

Over nadenk, probeer uit te pluizen.

 

Ik herinner mij dat ik 3 was en een ervaring had die mij tot vandaag bij is bijgebleven. Absoluut, verre van een fijne ervaring.

En toch weet ik nog, alsof het nog geen minuut geleden gebeurd is, dat ik meteen zocht naar de betekenis van die situatie, van die gebeurtenis!

Ik weet ook dat een jaar later, is er een bijzonder super leuk moment die mij nog bijstaat en ook dat is altijd door mijn hoofd blijven gaan. Ook daar besloot ik er een gedachte en gevoel bij te plaatsen.

Dat is wat wij doen als mens. Niks vreemds aan…

 

Gevoelens en gedachten veranderen

Als life-coach is mijn inzet vooral in het duidelijk maken dat wij onze ervaringen een eigen lading geven. Omstandigheden zijn neutraal, ze zijn gewoon wat het is. Niks meer en niks minder.

Maar wat denken wij erover en hoe voelen wij er ons vervolgens bij?

Als je deze twee samenvoegt, dan kom je uiteindelijk bij het stukje actie. Dus de gedachten en gevoelens die jij erbij hebt gekozen dragen bij aan welke actie je onderneemt, of misschien dat je juist geen enkele actie onderneemt en afhankelijk hiervan creëer je er het uiteindelijke resultaat mee.

Ik heb dit altijd super sterk en belangrijk gevonden, want hiermee is het mogelijk om wat er ook in je leven gebeurd, anders te gaan zien of te ervaren.

Je kunt wel degelijk gevoelens veranderen, door er andere gedachten bij te hebben. Ongeacht wat je ervaren hebt of wanneer het ook heeft plaatsgevonden.

Krachtige wijze van weer je leven in eigen handen nemen, overtuigingen (die daar ontstaan) veranderen of worden simpelweg geëlimineerd en jawel…ineens denk je anders, voel jij je anders, je acties veranderen en automatisch je resultaten!

Super mooie manier van werken met cliënten. Super mooie manier ook voor mijzelf om steeds weer toe te passen.

 

Ik bepaal

De laatste maanden is hier niet zozeer veel aan verandert, het is voor mij nog steeds de basis om te werken met mensen en ze op deze wijze te laten ervaren dat ze zelf hun leven kunnen veranderen, alleen door de betekenis die een omstandigheid heeft gekregen, te veranderen.

En het is nog steeds de basis om zelf vanuit te leven voor mij. Ik bepaal te allen tijde wat ik denk en voel…en hiermee bepaal ik mijn weg en toekomst!

Maar wat doe je met de overtuigingen, met gedachten en met de gevoelens die zo hoog zitten? Die gevoelens en gedachten die in je hoofd rondspoken, die bepalen hoe jij reageert op anderen en zeker ook hoe anderen reageren op jou, maar die je niet kunt plaatsen?

Wat gebeurt er wanneer je niet weet waar het vandaan komt? Je kunt er niet bij…je begrijpt het ook niet! Hoe verander je dat dan?

Ik weet van mijzelf dat ik absoluut heel sterk ben in het veranderen van mijn gedachten bij situaties en op deze wijze niet te verzuipen doordat de omstandigheden zo´n lading meekrijgen dat ze mijn leven overnemen.

 

Rock & Rollarcoaster

Het is altijd “work in progress”, niemand is ooit uitgeleerd en je komt altijd wel situaties tegen in je leven waar je weer mee aan de slag mag.

Hé, dat is een teken dat je dit geweldige avontuur beleeft dat het leven heet!

Toch heb ik de laatste maanden in een achtbaan gezeten, en niet alleen maar een leuke gave achtbaan. Niet mijn favoriete achtbaan; The Rock & Rollarcoaster in Disney.

Een achtbaan die soms zo vaak en hard over de kop ging dat ik buiten adem was en die teweeg bracht dat ik overspoeld werd door allerlei emoties. Emoties waar ik geen fluit van snapte!

Ik kon ze niet koppelen aan omstandigheden, aan gebeurtenissen. Ik voelde alleen maar, en ook al zei mijn brein toch overduidelijk “stel je niet aan, doe toch eens normaal!” Mijn lichaam zei heel wat anders.

In het verleden, wanneer ik een tijd doormaakte zoals deze afgelopen maanden, had ik het naast mij neergelegd en overgegaan in actie. Duizend maal per dag allerlei affirmaties erin gegooid en uiteindelijk was het ook wel weer verdwenen….althans was dit ook wel zo?

 

Terug naar de oorsprong

Nope, nu weet ik dat dit inderdaad niet zo was. Dat is coachen, dat is ander gedrag aanleren. Dat is begeleiden en vervangen van gewoontes en gedachten.

Maar het is zeker in sommige situaties geen oplossen geweest besef ik nu. Het was ermee dealen. Tanden op elkaar en doorgaan. Niet miepen maar doen!

Zeker wel een goede insteek, zeker wel een manier om door te zetten en ook je doelen te behalen. Het heeft mij gebracht waar ik vandaag ben. Het heeft mij door hele zware tijden heen geholpen en het heeft mij zeker laten voelen hoeveel kracht en liefde er in mij zit.

Toch werkte dit niet echt meer de laatste maanden. Nu begrijp ik ook wel waarom! Deze afgelopen tijd was alles zo intens en er gebeurde zoveel met mij als mens dat er geen andere mogelijkheid was dan verandering.

En verandering gaat vaak gepaard met vele emoties en gevoelens. Met een traan en een lach. Met stoer zijn en tegelijkertijd een enorme angst voelen.

Omstandigheden zijn neutraal…onze gedachten en gevoelens bepalen alles! De keus die gemaakt werd door mij was om de gevoelens te gaan terug volgen naar de oorsprong. Dat kon nu ook echt, dat had ik inmiddels geleerd!

Want wat doe je als je wel de gevoelens hebt, de gedachten bij allerlei situaties, de bijbehorende acties onderneemt en dan de steeds weer teleurstellende resultaten omdat je gewoonweg niet weet welke omstandigheid het is geweest?

Je weet niet welke gebeurtenis het is die eraan heeft bijgedragen dat je besloten hebt specifieke gedachten en gevoelens erbij te hebben?

 

Sleutel naar transformatie

Dan kun je jezelf of een ander coachen tot je een ons weegt, maar het gaat niet lukken. Je kunt namelijk niet iets veranderen wanneer je niet weet wat het is dat je moet veranderen!

Het is een reis, een heus avontuur en ik ben dolgelukkig. Voor mij is het echt overduidelijk dat ik de sleutel heb gevonden voor mijzelf en zeker ook voor mijn cliënten.

De sleutel om mij los te maken van de gedachten en gevoelens die ik ooit geplaatst heb bij gebeurtenissen. Gebeurtenissen waar ik zo niet meer bij kon. Alles werd dan in het hele proces, stap voor stap, uiteindelijk zoals het hoorde, zoals het daadwerkelijk is: neutraal!

Wat een heerlijk gevoel was dat. helderheid en vrijheid! Het werd ineens duidelijk, de specifieke ervaringen die bijdroegen al die jaren aan emoties die ik niet kon plaatsen. Aan reacties die ik had bij bepaalde mensen en bepaalde situaties.  Verbazing alom dat dit het was, ontroering dat het verdwenen was.

De gebeurtenissen zijn nu zoals die horen te zijn, neutraal. Overtuigingen zijn hierdoor veranderd, omdat gevoelens en gedachten zijn getransformeerd. En de acties en resultaten automatisch anders!

Eindelijk vrij!

Pin It on Pinterest